top of page

Met dit simpele plan verbeter je jouw gezondheid in 1 uur per dag

Bron: Dr. Judith Kocken voor holistik.nl


Over Judith Kocken

Dr. Judith Kocken heeft meer dan dertig jaar ervaring in de geneeskunde en werkt als kinderarts gespecialiseerd in maagdarmleverproblemen en leefstijlarts. Het is haar missie een bijdrage te leveren aan gezondheid en geluk voor kinderen van alle leeftijden. Ze is initiatiefnemer van Kinderbuik&co®, een medisch specialistische praktijk met een holistische gezondheidsvisie, waar kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten worden behandeld. De medisch specialistische praktijk is gevestigd in Bussum. Judith schreef de boeken Kinderbuik, Happy Tummy, Je bent je eigen medicijn en Healthy soul healthy body. Judith draagt de visie van Holistik een warm hart toe door het schrijven van columns aan de hand van ervaringen uit de praktijk.

Inleiding

Ernstige ziekten vereisen de aandacht, expertise en kennis van een arts. Maar weinig mensen realiseren zich hoeveel invloed ze zelf hebben op hun eigen gezondheid. Holistisch kinderarts Judith Kocken is ervan overtuigd dat wanneer lichaam en ziel in totale en volledige harmonie zijn, we gezondheid en geluk ervaren. Hieronder deelt ze een simpel 4-stappenplan dat je de kans geeft om je eigen gezondheid te verbeteren.

De menselijke conditie op dit moment is beladen met competitie, vergelijking, concurrentie, jaloezie, chronische stress, chaos, conflict en angst. In alle uithoeken van de planeet lijden mensen aan chronische stress, onvervulde verlangens, niet ingevulde verwachtingen, frustratie, onderdrukking van emoties en ongezonde relaties. Dit alles heeft een dramatische impact op de gezondheid van bijna alle mensen op de wereld en is zichtbaar in de natuur.

Veerkracht

Dat betekent niet dat er geen lijden zou moeten zijn. Iedereen ervaart vreugde én lijden, van verbinding én eenzaamheid, van angst, frustratie, woede en kwetsbaarheid. In mijn ervaring ontstaat veerkracht wanneer je je leert verhouden tot wat fijn is en wat niet fijn is. Tegenslag, pijn en lijden maakt een mens of krachtig of bitter. Ballast doorleven en jezelf verplaatsen in andere mensen en hun situatie maakt dat je hart opent. Alle cellen en moleculen in je lichaam luisteren naar de taal van je eigen gedachten.

Je eigen gezondheid verbeteren

Wanneer je gelooft dat er een manier is om je eigen gezondheid te verbeteren, zou je er dan mee willen experimenteren en kijken of het werkt? Er is een eenvoudig plan dat slechts één uur per dag vraagt. Het helpt je aandacht te besteden aan vier aspecten van je eigen gezondheid. Probeer dit gedurende twee weken elke dag te doen en kijk of er een effect is op hoe je gezond je je voelt. Natuurlijk is dit plan niet in plaats van een andere medische behandeling, maar als een aanvullende en holistische benadering van gezondheid.

(vervolg)


4 niveaus van een betere gezondheid

1. Lichamelijk

Let op wat je elke dag eet en drinkt. Controleer of je voldoende rust en slaap krijgt. Zorg ervoor dat je elke dag een vorm van lichaamsbeweging hebt. Is er spanning in het lichaam? Kun je die spanning ontspannen door diepe ademhalingsoefeningen? Heb je gewoontes waarvan je weet dat ze niet nuttig zijn? Ben je bereid om ze twee weken op te geven?

2. Mentaal

Denk je na over iets dat je van streek heeft gemaakt of je pijn heeft gedaan. Ben je in staat om met geduld, respect en acceptatie op jezelf en anderen te reageren? Ben je lief voor jezelf? Let goed op hoe je tegen jezelf praat, vooral als je denkt dat je misschien een fout hebt gemaakt.

3. Emotioneel

Controleer of je weet welke emotie je voelt en wat de trigger is. Is het mogelijk om naar de emotie te kijken zonder te willen dat deze verandert? Overweeg alle dingen die je goed doet en geef je zelfvertrouwen een boost door jezelf te waarderen zoals je bent. Kijk naar je aandeel in al je hechte relaties, kijk of je ze energie geven of niet. Heb je compassie voor jezelf en anderen?

4. Spiritueel

Kijk diep van binnen en vind wat echt belangrijk is in je leven. Welke overtuigingen drijven je? Waardoor ga je ‘aan’ en krijg je energie? Geef je tijd aan deze belangrijke aspecten? Zorg je ervoor dat je elke dag een soort spirituele oefening hebt, zoals meditatie, mindfulness of contemplatie.

Zelfhelend vermogen

Het lichaam is wijs, prachtig en veerkrachtig. In een gezond lichaam is er harmonie en samenwerking met je binnenwereld. Bloed stroomt uit het hart door je lichaam, zuurstof wordt ingeademd en voedt het lichaam. Eten en drinken worden verteerd en leveren energie aan alle organen. De gedachten in de geest beïnvloeden elk complex systeem. Zoek voor deze twee weken van experimenteren tijd om momenten van rust en tevredenheid binnen in jezelf door te brengen, elke dag. Probeer om zo veel als mogelijk vers, plantaardig en als het mogelijk is biologisch eten te eten. Begrijp en geloof in het helende vermogen van je lichaam. Wanneer je eten of drinken inneemt, vertel jezelf dan dat je gezond en gelukkig bent, en dit eten en drinken zal je voeden en de juiste energie leveren. Visualiseer hoe een perfect gezond lichaam voelt en beweegt. Kijk en noteer hoe je gezondheid en welzijn gestaag verbetert en daarmee je innerlijke geluk.

コメント


bottom of page